EEN DAG OM IN DE BUURT TE BLIJVEN

Publieksdag Nationaal Landschap Noordoost-Twente

Onder de titel ?Een dag om in de buurt te blijven? is er op zaterdag 12 mei een Publieksdag Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Een dag georganiseerd op initiatief van de provincie Overijssel in hechte samenwerking met de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser, Oldenzaal en het Waterschap Regge en Dinkel.

Elke gemeente heeft tijdens de Publieksdag een eigen uitvalsbasis. Zo ontvangt de gemeente Tubbergen het publiek tussen de stieren bij Erve Lenferink, is in Denekamp Natura Docet de centrale plek, in Oldenzaal het Kalheupinkpark en kiest Losser voor Erve Kraesgenberg als uitvalsbasis. Deze plekken vormen het startpunt van speciale rondleidingen en routes. Bijzondere ontdekkingstochten die meer zijn dan routes door een buitengewoon mooi landschap.

Want waarom staat er een steenfabriek in Losser? Wat was destijds de reden om voor die locatie te kiezen? En wat heeft het populierenbosje aan de andere kant van de weg met die fabriek te maken?

Waarom staan er drie nauwelijks zichtbare betonnen paaltjes tussen de bramenstruiken aan de Stroothuizerweg in Denekamp? Wat is het verhaal achter de, dicht begroeide, walletjes die willekeurig in het landschap lijken te zijn aangelegd? Tijdens de Publieksdag is er ook aandacht voor projecten als de restauratie van de Maria Kapel in Losser, het ?project terug naar de bron? van het Waterschap Regge en Dinkel en de reconstructie van de schaapskooi in de gemeente Dinkelland.

Op 12 mei is er in Noordoost-Twente van alles te zien en te ontdekken. Kortom: ?Een dag om in de buurt te blijven?.

Losser

Cultuurhistorie gecombineerd met natuur en landschap. Vanaf Erve Kraesgenberg wordt u meegenomen op een archeologische wandeling bij de Staringgroeve waar u zelf opgravingen mag doen. Tevens ontdenkt u de historie van steenfabriek de Werklust. Bij het arboretum, Duivelshof en in het Lutterzand leert u verborgen, bijzondere landschapselementen herkennen. Op uw route komt u langs bijzondere boerderijen en Dinkelstenen.

Dinkelland

In Denekamp wordt u ontvangen bij Natura Docet waar de geschiedenis van het Twentse landschap wordt verklaard in een tentoonstelling. Er is een determineermiddag waar u het verhaal hoort over uw eigen bijzondere steen, aardewerkscherf of pot. Vanaf hier vertrekt u naar Singraven, een landgoed waar diverse rondleidingen worden gegeven en bedrijven zijn opengesteld. Bij de Dinkel vertelt het Waterschap meer over het Schuivenhuisje. En op Camping De Papillon wordt getoond hoe u kunt ?ondernemen/ kamperen tot u groen ziet?. Neem een kijkje bij de schaapskooi, het is immers lammetjestijd en zie hier hoe er gewerkt wordt aan landschapsonderhoud. Zuiver Dinkeldalvlees proeft u op Erve Elverman en hoor vooral ook het verhaal over de landlopersbegraafplaats.

Tubbergen

In Fleringen ontvangt de familie Lenferink u op de vleesstierfokkerij. U vindt hier informatie, wordt rondgeleid over het bedrijf en kunt lekkernijen proeven op de markt van streekproducten ?van Twentse Groond?. Vanuit Fleringen vertrekt u naar twee melkveehouderijen, vervolgt uw weg richting molen ?t Vrielink, Landgoed Herinckhave en de Kroezeboom. Op deze laatste oeroude ontmoetingsplek is ook aandacht voor het samenzijn in deze tijd. U kunt een kijkje nemen op Erve Schröder, thuisbasis van de succesvolle springruiterfamilie die reeds vele internationale prijzen in de wacht sleepte. Bezoek daarnaast camping Klein Baasdam tegenover het prachtige landgoed Baasdam.

Oldenzaal

Vanuit het Kalheupinkpark in Oldenzaal is er een route voor u uitgezet langs Villa de Hulst, de gerestaureerde Mariakapel achter de villa en het theehuis. Op de Tankenberg, bij het koepeltje, vertelt Natuurmonumenten u meer over de stuwwal bij Oldenzaal. Vanaf dit punt fietst u verder naar de Paasberg, waar het Waterschap u meer zal vertellen over het ontstaan van bronnen en waterloopjes. Via een mooie route over de Hooge Lutte komt u door Boerskotten, waar de vakwerkschuur open is. In het Palthehuis in Oldenzaal hoort u meer over de geschiedenis van Oldenzaal en hier kunt u planten kopen op de plantensale.

Algemeen

Noordoost-Twente is in 2006 door het rijk aangewezen als Nationaal Landschap. De kleinschaligheid, het groene karakter en een samenhangend complex van beken, essen, kampen en jonge ontginningen waren basis voor deze bijzondere status.

In de komende jaren wordt er extra aandacht gegeven aan behoud en versterking van de landschappelijke kwaliteiten zonder de sociaal-economische ontwikkeling uit het oog te verliezen.

N.B. Bij de startpunten van de gemeentes ontvangt u informatie over activiteiten, routes, etc. Er rijdt een pendeldienst en u kunt er een fiets huren. Consumpties en producten zijn tegen vergoeding verkrijgbaar.

Voor meer informatie: www.overijssel.nl/nlnotwente of tel: 050-318 73 88