knoflook

  • m. van der meulen

    Sinds een jaar heb ik een groententuin, dus ik moet nog veel ontdekken. Veel ging direkt goed behalve mijn knoflook. Ik heb tenen gepoot, maar de opbrengst waren alleen maar bollen zonder tenen met als gevolg dat je wanneer je het gebruiken moet je direkt wel erg veel moet gebruiken. Weet iemand hoe dit komt?

  • Jos

    Wat u met de knoflook heeft heb ik ook gehad, tot dat iemand mij vertelde dat je de knoflookteentjes op zijn kop moest planten. Dus volgend jaar de teentjes op zijn kop in de grond doen plusminus drie centimeter diep.

    Veel succes vogenjaar.

  • marie josé

    Vorig seizoen heb ik hetzelfde probleem gehad. Ik heb de literatuur er eens op na geslagen.

    In een Engels tuinboek waar las ik dat de temperatuur schuldig is aan dit fenomeen.

    Wanneer de geplante teentjes geschoten zijn en de scheutjes boven de grond komen moet de temperatuur een maand lang onder de 10 graden blijven om goede teentjes te vormen.Dat zou dan verklaren waarom je in november moet planten.

    Wanneer je in het voorjaar plant en in warmere landen waar volop knoflook wordt geteeld zal het heus geen maand onder de 10 graden zijn.

    In het handboek van VELT wordt de hoeveelheid zon genoemd; hoe meer, hoe betere bolvorming.

    Wel houdt knoflook van wat scherp zand door de grond en voor het planten extra compost.

    Er bestaan veel rassen knoflook, uitproberen waarschijnlijk.

    De tip van Jos, het omgekeerd planten van de tenen, kon ik niet terug vinden.In elk geval is dat een heel simpele. Als het maar werkt! Helaas zit de mijne al in de grond met het puntje omhoog.

  • cor

    Je gaat toch niet ondersteboven planten. Mijn tips voor knoflook in het kort:

    plant eind september 10 cm diep op goed bemeste grond en behandel ze als uien dus wel kali mesten maar geen stikstof. Rooi ze in juli, bij later oogsten gaat het sap verloren. Advies gekregen van een zeeuwse knoflookteler.

    Meer o.a. hierover op www.cordewildt.nl